Ole Henrik Stølen vant NM for resepsjonslærlinger på SMAK 2017

- Dette hadde jeg aldri trodd, utbrøt en glad Ole Henrik Stølen fra Quality Hotel Sogndal – vinner av årets NM for resepsjonslærlinger. Sivert Engebretsen ble sølvmedaljevinner mens 3. plass gikk til Kristine Moland Pedersen.
Ole Henrik Stølen vant NM for resepsjonslærlinger. Foto: Cecile Dahl Rian.
Ole Henrik Stølen vant NM for resepsjonslærlinger. Foto: Cecile Dahl Rian.

For aller første gang ble det arrangert et NM for resepsjonslærlinger. Arrangøren var Lærlingekompaniet.

Stor respons
- Lærlingekompaniet arrangerer jevnlig Oslo og Akershus Cup, men det er første gang lærlinger fra hele landet møtes for å konkurrere. Da det ble sendt ut invitasjoner, var responsen enorm. Ikke alle fikk plass. I semifinalen var det fire grupper med totalt 20 deltakere. Åtte kom videre til finalen, der syv fylker var representert.

Mange oppgaver
I finalen ble det iscenesatt både innsjekk, utsjekk, et tyveri og en full gjest. Dommerne bedømte etter personlig framtreden, kroppsspråk, struktur, skriftlig og muntlig kommunikasjon, effektivitet, faglig kompetanse, sosiale ferdigheter overfor ulike gjester, i tillegg til ”det lille ekstra”.

- Resepsjonistene skal ha kjennskap til de fleste sidene ved hotelldriften, inkludert turistinformasjon. Det er et fantastisk fint fag, og gir mange karrieremuligheter, sier Berge.

Økt motivasjon
NM-vinner Stølen bekrefter at seieren selvsagt har gitt ham økt motivasjon til å fortsette i bransjen. Fagbrevet skal han ta til sommeren, og til høsten er planen å begynne på en bachelor i hotelledelse ved Norsk hotellhøgskole i Stavanger.
Som elev på reiselivslinja opplevde han et fantastisk godt miljø da han hadde utplassering i resepsjonen på Clarion Hotel Admiral i Bergen. Det ga ham lyst til å bli resepsjonist.

Lærlingskompaniet er en privat bedrift som utdanner lærlinger innen kokk-, institusjonskokk-, servitør-, baker-, konditor- og resepsjonsfaget. – Vi er glad i fagene våre, og gir tett oppfølging til lærlingene, forteller Berge. I år fyller Lærlingekompaniet 30 år. Rekrutteringen til resepsjonsfaget er god; i 2017 skal de ta inn 15 nye lærlinger, og har rundt 50-60 søkere.
 – Men vi har for få lærebedrifter. Det er synd, vi trenger mange læreplasser i resepsjonsfag, sier Berge, og legger til at SMAK er en fin arena for å gjøre hotelleiere oppmerksomme på resepsjonslærlingene.

- Vi er glade for å kunne løfte frem lærlinger og lærlingekonkurranser er et viktig innslag når bransjen samles, sier prosjektleder Torill Engelberg i SMAK 2017.
 

Skriv ut